Kalveren in de stal


Vragen die ons regelmatig gesteld worden: “wat eten jullie kalveren eigenlijk?” “krijgen jullie kalveren melk”? “eten jullie kalveren wel biologisch?” Een goede aanleiding om hier een artikel over te schrijven dachten we.

We halen onze kalveren op bij biologische melkveehouders als ze een week of drie oud zijn. Hoe dat in z’n werk gaat lees je in dit artikel. Als we ze hebben opgehaald, komen ze eerst in onze stallen in Barneveld terecht.

Melk
In Barneveld krijgen ze de eerste tijd melk. Biologisch uiteraard. Dus voeren we de kalfjes met emmers met een speen eraan. We bootsen de natuurlijke drinkhouding na door de emmers iets hoger te houden. Dat is beter voor hun welzijn omdat de spijsvertering veel natuurlijker verloopt.

Speenemmer (voorbeeld)

Ruwvoer en krachtvoer
Na een aantal weken schakelen ze voorzichtig over op ruwvoer en krachtvoer. Dat is belangrijk omdat hun (vier) magen zich verder moeten ontwikkelen. Ze krijgen bijvoorbeeld grassen, mais, gerst, rogge, erwten, bieten en aardappelen. En in de zomer, als ze buiten lopen, krijgen ze natuurlijk volop gras.

In de silo liggen de aardappelen voor onze kalveren

Herkauwers
Koeien, en dus ook de wat oudere kalveren (vanaf een maand of drie) zijn herkauwers, vandaar dat het ruwvoer, krachtvoer* en gras zo belangrijk is. Met hun lange tong werken ze het eten naar binnen. Ze slikken het zonder te kauwen door, waarna het in de pens terecht komt. Hierna herkauwen ze het voer. Als je een koe of een kalf ziet liggen, is deze vaak aan het herkauwen. Dat herkauwen gaat in porties van zo’n honderd gram en duurt ongeveer een minuut. In die minuut zijn ongeveer 65 kauwbewegingen gemaakt. Na het herkauwen wordt het voer weer doorgeslikt en komt in de maag terecht waarna het verder het spijsverteringskanaal in gaat.

Kalveren in de stal

Waar komt het voer vandaan?
Het voer betrekken we van onze eigen percelen, maar we werken ook intensief samen met natuurorganisaties. Zo komt ons voer van de Celtic Fields, het Nationaal Park De Hoge Veluwe, Stichting Gelders Landschap, Kroondomein Het Loo en percelen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Alles natuurlijk geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Totaal verbouwen we op ongeveer 250 hectare gewassen voor onze kalveren.

Bron foto's: Middelpunt van Nederland.

Celtic Fields
Bron foto: Middelpunt van Nederland.

We hopen met dit artikel duidelijk te hebben gemaakt wat onze kalveren te eten krijgen. Wat erin gaat moet er ook weer uit, daarom kun je hier alles over de mest van onze kalveren lezen en hoe het komt dat we met deze mest een steentje bijdragen aan de circulaire landbouw.

#ecofields #proefdevrijheid #bewustverantwoord #biologisch #kalfsvlees #landschapspracht #farmacademie #maakkennismetonsverhaal #kalverliefde