Onze kalveren krijgen gevarieerd voer. Biologisch voer uiteraard.

Begin juli hebben we 10 hectare mengteelt gerst/erwten geoogst. Opbrengst: ca 20 ton per hectare. Dat gebeurde op een perceel van het Geldersch Landschap in Arnhem.

We zaaiden een combinatie van erwten en gerst begin mei op rijen in.

Erwten
Erwten is een van de oudste landbouwgewassen. Het is hoogwaardig veevoer. Het bevat veel eiwit en daarnaast ook zetmeel. Erwten zijn een uitstekend alternatief voor soja dat ook veel eiwit bevat maar een enorm hoge carbon footprint heeft. Bovendien is de erwtenplant een vlinderbloemige en vlinderbloemigen binden stikstof in de grond. Hiermee dragen we weer een steentje bij aan CO2-uitstootreductie.

Zomergerst
Zomergerst is een gewas met een sterk vertakt wortelstelsel. De wortels kunnen tot een meter diep groeien. Dat zorgt voor een goede bodemstructuur. Overigens zorgen we zelf ook goed voor de bodemstructuur van onze percelen. Dat doen we door steeds andere gewassen op hetzelfde perceel te zaaien. Dat draagt natuurlijk ook bij aan een goede biodiversiteit.
Gerst heeft een hoog zetmeelgehalte dat weer veel energie oplevert voor onze kalveren.

Combinatie
De combinatie van zomergerst/erwten kent een kort groeiseizoen. Na de oogst werken we de achtergebleven stoppels van de zomergerst in de grond. Daarna bewerken we de grond weer om een nieuw gewas te kunnen zaaien. Op dit perceel worden straks zonnebloemen ingezaaid. Het zou mooi zijn als we daarvan nog iets kunnen oogsten en als dat niet lukt gebruiken we de zonnebloemen als groenbemester, wat ook weer goed is voor de biodiversiteit.

Zoals je op de foto’s kunt zien worden de gewassen gehakseld. We kuilen het daarna ook in. Zo hebben we een kuil vol smakelijk en eiwitrijk voer voor onze kalveren.

Bekijk hier het filmpje dat we van het oogsten hebben gemaakt: Oogst zomergerst en erwten