Al onze gewassen verbouwen we biologisch. Dat betekent dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken. En dus ook dat we bij het verbouwen van onze mais biologisch zaad gebruiken.

Bij reguliere maiszaden wordt er om maïszaad een laagje coating aangebracht dat vies smaakt voor vogels en andere dieren. Die coating is een kunstmatige toevoeging die wij bij de biologische teelt niet gebruiken. Dus ons maïszaad smaakt heerlijk, althans, dat vinden de kraaien.

Vogelverschrikker 2.0
Op het perceel aan de Vijfsprongweg (ca 2,5 hectare) hebben we erg last van kraaien (zie foto’s). Ze trekken de plantjes eruit en eten de lekkere zaadjes op. Fijn voor de kraaien, maar helaas niet voor ons. Daarom hebben we hebben onze eigen vogelverschrikkers gemaakt. Zo’n pop is erg jaren ’90, dus wij gaan voor de 2.0-versie.
Benodigdheden:
• een accu (dat scheelt vele meters stroomdraad),
• een slurf van plastic
• een claxon
• een tijdschakelaar
Om de zoveel tijd blaast de slang zich op en klinkt de claxon. En wég zijn de kraaien.
Tot nu toe werkt het, maar kraaien zijn slimme dieren.
We beraden ons dan ook op nieuwe acties.

De tussenstand tot zover: boer versus kraai 1:0

De oplettende kijker ziet misschien dat er tussen de maisplantjes ook andere plantjes staan. Dat is geen onkruid, maar dat zijn bonenplantjes. De staken slingeren zich straks om de maisplanten heen en we oogsten en hakselen alles tegelijkertijd. De mais en de bonen samen vormen een eiwitrijk rantsoen. Onze kalveren doen het er goed op!