Een verhaal over de gewoonste zaak van de wereld. Maar wel een waar veel over te doen is: mest. We leggen graag uit hoe we bij Eco Fields omgaan met de mest van onze biologische kalveren.

Maar voordat we vertellen wat er uit onze kalveren komt, moeten we eerst vertellen wat er in gaat.

Voer
Onze kalveren krijgen zorgvuldig samengestelde maaltijden. Biologische maaltijden uiteraard. De eerste tien weken krijgen ze melk. Daarna schakelen ze voorzichtig over op ruwvoer zodat hun vier magen zich verder kunnen ontwikkelen. Ze krijgen bijvoorbeeld grassen, mais, gerst, erwten, bieten en aardappelen.

Onze kalveren aan het voerhek.

Het voer betrekken we van onze eigen percelen, maar we werken ook intensief samen met natuurorganisaties. Zo komt ons voer van de Celtic Fields (die liggen hier op een steenworp afstand vandaan), het Nationaal Park De Hoge Veluwe, Stichting Gelders Landschap, Kroondomein Het Loo en percelen van Natuurmonumenten. Alles natuurlijk geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Totaal verbouwen we op ongeveer 250 hectare gewassen voor onze kalveren.

In de winter staan onze kalveren samen in een ruime potstal met natuurlijk strooisel.

De mest en het natuurlijk strooisel uit de stallen verzamelen we in onze mestsilo. En dat is nogal wat: 40 ton per week!

De mestsilo.

De mest laten we een maand of vier rijpen/verteren. In het voorjaar rijden we de mest (inclusief strooisel) uit. Niet alleen over ons eigen land, ook diverse natuurorganisaties gebruiken onze mest. Zo is de cirkel weer rond. De mest op het land zorgt ervoor dat onze gewassen weer kunnen groeien. Circulaire landbouw: wij dragen er zo onze steen aan bij.

Nóg een belangrijk aspect van mest: Mest zorgt voor biodiversiteit. Het vergaat tot humus en dat zorgt er weer voor dat het bodemleven gestimuleerd wordt. Dit trekt insecten aan en die insecten trekken vervolgens weer vogels aan. En zo is de cirkel weer rond.

#ecofields #proefdevrijheid #bewustverantwoord #biologisch #kalfsvlees #biodiversiteit #landschapspracht #farmacademie #circulair #maakkennismetonsverhaal