Skip to content
Hollands biologisch kalfs- en lamsvlees en wijn uit eigen wijngaard

Je ziet ons ook overal: Themamiddag Jong Leren Eten 9 oktober 2019 in het Openluchtmuseum


Woensdagmiddag deed Martine kennis en inspiratie op voor de Farmacademie​ tijdens de Landelijke themamiddag Jong Leren Eten 2019 in het Openluchtmuseum Arnhem. De rode draad tijdens deze middag: hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan?

Er waren diverse sprekers. Erik te Velthuis, chefkok bij topsportrestaurant Papendal vertelde dat er in hun keuken bijna geen waste te vinden is. Vrijwel alles wordt gebruikt! De stelregel van Erik: wat is het doel dat je met voeding wilt bereiken? Hij kiest daarom logisch voor biologisch. Hij noemt zichzelf performancechef.

Toine Timmermans van Taskforce Voedselverspilling vertelde over hun nieuwe mascotte Bekkie. Eigenaarschap van zoveel mogelijk verspillingsvrij eten is heel ingewikkeld omdat het een maatschappelijk probleem is. https://samentegenvoedselverspilling.nl/verspillingsvrij

Jong beginnen, daar waren alle sprekers het eigenlijk wel over eens. Er zijn dan ook veel lesprogramma’s te vinden voor zowel basisonderwijs, voortgezet onderwijs als voor het mbo.

Ook het Openluchtmuseum heeft eten als jaarthema. “Gruwelijk Lekker” is naast een expositie ook de rode draad in vele huizen in het museum. Interessant en leerzaam! Programmamanager Educatie Leendert van Rooijen interviewde Henk Mos. Hij was een van de evacuees tijdens de Slag om Arnhem en heeft tijdens de hongerwinter zelfs tulpenbollen gegeten. Zijn verhaal maakte indruk op de bezoekers van de themamiddag. https://openluchtmuseum.nl/gruwelijklekker

Loes van der Meulen heeft weer een andere invalshoek. Zij koopt B-keuze voedsel op en met haar SRV-wagen heeft ze een sociale onderneming. Ze verkoopt het voedsel bij scholen, bij organisaties maar ook bij bijvoorbeeld Blijf van mijn Lijf-huizen. https://www.gelderlander.nl/…/srv-wagen-terug-in-arnhem-me…/

Kees Siderius van IVN vertelde ook over hun projecten voor met name het voortgezet onderwijs. http://www.duurzaamadviesbureau.nl/bui…/pages/informatie.htm

Freke van Instockmarket heeft met haar bedrijf als missie voedsel redden van de verspilling. Zij richt zich vooral op de horeca maar biedt ook een lespakket voor met name groep 6-8 van het basisonderwijs. https://instockmarket.nl/
Ze heeft ook een kookboek uitgebracht: het Circular Chefs Kookboek.

Kortom, een geslaagde en inspirerende bijeenkomst!

Scroll To Top