Eco Fields kalveren in de kar

Hier zie je de dikke laag stro in de kar. Ook de “bovenverdieping” is hier goed te zien. Wordt het te druk beneden, dan verhuizen een aantal kalveren naar boven.

Hoe komen wij aan onze kalveren?

Bart haalt wekelijks zélf kalveren op bij biologische melkveehouders. Al onze kalveren komen bij Nederlandse boeren vandaan. Zo maken ze niet teveel kilometers. En dat is goed voor dier én milieu. Bart haalt ze op met z’n eigen auto met de kar erachter. Een dikke laag stro erin en ruimte voor de kalveren. En wordt het te druk onderin? Dan schuiven ze een verdieping naar boven in de kar. Voorzichtig met de bochten en óp naar de volgende boer.

Bij ieder nieuw “station” gaat de klep van de kar open en kijken ze nieuwsgierig naar buiten. Bart maakt een praatje met de boer, spreekt een eerlijke prijs af en laadt de kalveren voorzichtig in.

De meeste kalveren die opgehaald worden zijn stiertjes. Melkveehouders houden de vaarzen (de dames) vaak zelf aan voor de melkproductie.

Onze kalveren zijn afkomstig van dubbeldoelkoeien. Dubbeldoel is geen ras. Dubbeldoelkoeien worden gehouden voor de melkproductie én vlees. Voorbeeldrassen zijn Friese-Hollandse, Groninger Blaarkop, Witrik en de Lakenvelder. Maar ook de wat minder gangbare soorten zoals Brandrood. Juist vanwege dat dubbele doel is het een duurzamere keuze.

Als alle kalveren zijn opgehaald, gaan ze eerst naar de stallen in Barneveld. Eerst maar eens bijkomen, want hoe zorgvuldig we ook met ze omgaan, zo’n reis brengt toch stress met zich mee. Daarom krijgen ze de eerste dag ook nog geen melk, maar water met elektrolyten. Vergelijk het met een infuus, water met een oplossing van zout en water. Zo komen ze niets te kort, maar kunnen ze even een dagje ontgiften. Bijkomend voordeel is dan dat ze na die tijd ook écht zin hebben in de melk die ze krijgen.
Want dat is wat ze de komende maanden zullen krijgen: melk. Net als bij hun moeder. En ook weer biologisch natuurlijk. Na een aantal weken schakelen ze rustig aan over op speciaal uitgebalanceerd ruwvoer. Ook weer biologisch uiteraard. Zo kan de pens zich ontwikkelen en gaan ze ook herkauwen.

Als ze een kleine drie maanden oud zijn komen ze naar onze stallen in Wekerom. Daar krijgen ze alleen nog ruwvoer en zodra het weer het toelaat ook gras omdat ze dan buiten lopen.

Voor het ophalen heeft boer Rob de kalveren even in zgn. iglo’s gezet.

Boer Rob wilde zelf ook best even poseren.

Alle dieren worden van geboorte tot einde geregistreerd in een systeem. Met een scanner scant Bart de barcodes zodat duidelijk is dat de kalveren “verhuizen” van Boer Rob naar Eco Fields.