In de winter is het nog te koud voor onze kalveren om naar buiten te gaan. Bovendien staat er nog geen gras.

Potstallen
Daarom staan ze in de winter in ruime potstallen met natuurlijk strooisel en veel daglicht. In dat natuurlijke strooisel kunnen ze heerlijk liggen en dat is weer gunstig voor de ontwikkeling van het kalf. Nog een bijkomend voordeel van potstallen: het is veel beter voor hun been- en klauwgezondheid (de klauwen zijn de “hoeven” van het kalf).

’s winters staan de kalveren in een ruime potstal met natuurlijk strooisel.

Mest
Het voorste deel van onze stallen bestaat uit roosters waardoor een deel van de mest direct in de mestput belandt. De kalveren staan bijvoorbeeld op de roosters als ze aan het voerhek aan het eten zijn van het ruwvoer en krachtvoer dat ze krijgen. Lees in dit artikel alles over het voer dat onze kalveren krijgen en hier alles over wat we met de mest van onze kalveren doen.

Hier zie je duidelijk de dikke laag stro waar onze kalveren in kunnen liggen en daarvoor de roosters waar de mest doorheen valt.

Lente!
Dan breekt het voorjaar aan. Het gras in de wei begint weer voedzamer te worden en het weer wordt zachter. Tijd voor onze kalveren om naar buiten te gaan!

Wennen
Als we de deur van de stal open zouden gooien en zouden roepen “toe maar!”, dan zouden ze door hun enthousiasme en de lente in hun bol dwars door de omheining rennen. We laten ze dus voorzichtig wennen aan het buiten zijn. Eerst door een poos de deuren open te laten staan zodat het temperatuurverschil niet te groot is. En na een tijdje mogen ze in groepjes wennen in de kraal: een stevig omheind klein deel van de wei. Zo ervaren ze wat het is om buiten te zijn.

Een stukje van de kraal waar de kalveren eerst buiten kunnen wennen.

En dan: het echte werk!
Zijn ze daaraan gewend, dan mogen ze de grote wei in: een prachtig gezicht! Achter elkaar aan rennen en dartelen ze de wei in, lopen nog wat heen en weer om vervolgens rustig te grazen.
Heerlijk buiten!

Eco Fields: respect voor mens, dier en milieu.

#kalverendans #kalverdans #landschapspracht #kalverliefde #proefdevrijheid #bewustverantwoord #biologisch #kalfsvlees #ecofields #farmacademie #maakkennismetonsverhaal