Onze boerderij

BIOLOGISCH KALFSVLEES

Biologische kalveren

BIOLOGISCH RUNDVLEES

Biologische runderen

lam

Biologische lammeren

Onze biologische kalveren en runderen zijn allemaal op eigen boerderij te vinden. Wel maken ze af en toe een korte reis van stal naar stal. Lees op deze pagina meer over onze dieren en hoe wij voor ze zorgen!

De biologische lammeren komen van verschillende boerderijen. Wil je meer weten? Kijk dan eens hier!

Ontdek onze boerderij

Wil je weten hoe onze boerderij er uit ziet en hoe het er aan toe gaat? Ontdek het hier door op de foto op verschillende plaatsen te klikken.

Neem rustig een kijkje:
- in de stal
- in de wei
- op de akker
- in de oude boerderij
- bij de voeropslag
- bij de mesthoop
- in de ontvangstruimte
- bij de bijen
- in de slagerij

Ontdek onze boerderij
IN DE WEI DE OUDE BOERDERIJ DE ONTVANGSTRUIMTE DE MESTHOOP BIJEN IN DE STAL VOEROPSLAG OP DE AKKER DE WIJNGAARD DE SLAGERIJ IN DE STAL

IN DE WEI

Onze kalveren gaan in de zomer lekker naar buiten. Niet alleen in de weilanden rond deze boerderij maar ook in de bossen van het Geldersch Landschap.

DE OUDE BOERDERIJ

De oude boerderij, daar is in 1961 Bart Boon geboren. Oprichter en eigenaar van Eco Fields. De boerderij was helaas te vervallen om op te knappen en is een aantal jaar geleden gesloopt.

DE ONTVANGSTRUIMTE

In de boerenschuur ontvangen wij graag groepen mensen voor een rondleiding en een lekker stukje vlees. Onder deze ontvangstruimte vind je onze wijnkelder!

DE MESTHOOP

De mest van onze runderen composteren we. Composteren is een proces waarbij miljoenen bacteriën en schimmels tijdens het proces energie omzetten in warmte. Hierbij moet een temperatuur van zo'n 60°C ontstaan, waardoor onkruidzaden gedood worden. De temperatuur moet 2 weken op 60°C blijven.

BIJEN

Wij hebben niet alleen kalveren op onze boerderij, maar ook bijen!
Bijen zijn heel erg belangrijk. Weet jij waarom?
80% van het groente en fruit dat in de supermarkt of bij de groenteboer ligt, hebben wij te danken aan de bijen. Bijen zorgen ervoor dat stuifmeel uit de ene bloem (dat is mannelijk zaad van een plant) over te brengen op de stamper van een andere bloem. Onderin die stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel moet worden bevrucht. Onder alle insecten zijn de bijen de superbestuivers!

IN DE STAL

Onze kalveren halen wij op bij de biologische melkveehouders in heel Nederland. Het zijn allemaal kalveren die worden geboren omdat wij biologische melk drinken. De stieren zijn op melkveebedrijven overbodig, en komen daarom bij ons. De jongste kalveren verblijven in stallen op een andere locatie in de buurt. Daar liggen ze ook heerlijk op stro en krijgen de allerjongsten nog melk. Als ze ouder zijn verhuizen ze naar deze stal. Ze liggen in deze stal op stro of op riet. Je kunt in deze stal wel zien dat de kalveren verschillende rassen hebben. Het zijn allemaal dubbel-doel rassen, dat wil zeggen dat ze goed melk kunnen produceren maar ook goed vlees hebben.

VOEROPSLAG

Onze kalveren krijgen gevarieerde biologische voeding. Een groot gedeelte van het voer ligt opgeslagen in onze sleufsilo’s. Een sleufsilo zorgt ervoor dat het in- en uitkuilen sneller gaat. Verder hebben we hierdoor geen last van ongedierte en hebben weersomstandigheden minder invloed op de kwaliteit van ons voer. Wij willen alleen de allerbeste kwaliteit voer voor onze dieren.

OP DE AKKER

Een groot gedeelte van het voer verbouwen wij zelf, o.a. voederbieten, erwten-gerst, sorghum en snijmais.
Daarnaast bestaat er een gedeelte van het voer van onze dieren uit circulaire reststromen. Dat wil zeggen: producten die in andere voedingssectoren overbodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kaaswei, dat is een overblijfsel van het kaasmaken.
Benieuwd wat ze verder te eten krijgen? Rijstwafels, aardappels afkomstig van de patatfabriek, gemalen zonnepitten en perspulp uit een sapjesfabriek.
Al het voer is biologisch!

DE WIJNGAARD

Wijn in Nederland was in de jaren voor 1800 een normaal begrip. Totdat Napoleon rond 1800 zware accijnzen op niet Franse wijnen legde, toen verdwenen al de wijngaarden uit Nederland. Nederland is van origine een wijn producerend land.
In 2005 zijn wij gestart met het aanleggen van 0,5 ha. Wijngaard in Harskamp. In 2007 werd deze uitgebreid met nog een 2 ha.
Wij gebruiken 5 rassen druiven, hoofdzakelijk Duitse en Zwitserse druiven die het goed doen op Nederlandse bodem!
Op onze boerderij staan vier verschillende druivenrassen. De wijngaard vind je op ca. 5 km. van onze boerderij!

DE SLAGERIJ

Als de kalveren geslacht worden, zijn ze ongeveer een jaar oud.
De kalveren worden geslacht in het slachthuis in Veenendaal, dat is hier maar 20 km vandaan.
In onze eigen slagerij wordt dagelijks hard gewerkt om het kalfsvlees op uw bord te krijgen. Uitbenen, portioneren, gehakt draaien en ga zo maar door. Het gebeurd hier allemaal!

IN DE STAL

Onze kalveren halen wij op bij de biologische melkveehouders in heel Nederland. Het zijn allemaal kalveren die worden geboren omdat wij biologische melk drinken. De stieren zijn op melkveebedrijven overbodig, en komen daarom bij ons. De jongste kalveren verblijven in stallen op een andere locatie in de buurt. Daar liggen ze ook heerlijk op stro en krijgen de allerjongsten nog melk. Als ze ouder zijn verhuizen ze naar deze stal. Ze liggen in deze stal op stro of op riet. Je kunt in deze stal wel zien dat de kalveren verschillende rassen hebben. Het zijn allemaal dubbel-doel rassen, dat wil zeggen dat ze goed melk kunnen produceren maar ook goed vlees hebben.

Onze kalveren

Onze kalveren halen we op bij biologische melkveehouders. Zij kunnen immers niet alle kalveren houden. Vaak behouden zij hun vaarzen (de dames) voor de melkproductie. Veel van onze kalveren zijn dan ook stiertjes. Onze kalveren komen allemaal uit Nederland. Niet te veel kilometers maken, dat is beter voor dier én foodprint.

Gedrag & welzijn

Het welzijn van onze dieren staat op de eerste plaats. Doordat de kalveren dagelijks naar buiten gaan hebben ze meer vrijheid. Ze hebben ook meer rust en ruimte in de potstal. Bij een potstal moet je denken aan een groot bed van stro waarop het kalf kan liggen. Dit is beter voor het beenwerk én bevordert hun gezondheid en conditie. Ook is er door de hoeveelheid ruimte veel minder competitie. Dit alles is aanzienlijk beter voor het welzijn van onze dieren.

Net zoals bij mensen beschermen we de zwakkere kalveren tegen de sterkere. Is een kalf even wat minder fit of groeit het niet goed? Dan komen ze tijdelijk terecht in een aparte box waar ze meer rust, extra aandacht en eventueel ander aangepast biologisch voer krijgen.

Voeding

De eerste periode van hun leven krijgen onze kalveren melk. Later gaan ze over op ruwvoer. Onze kalveren krijgen uitsluitend biologisch geteeld voer zoals grassen, maïs, gerst en erwten. We betrekken het voer van ons eigen percelen, maar ook van de Celtic Fields, Nationaal Park De Hoge Veluwe, Stichting Gelders Landschap, Kroondomein Het Loo en percelen van Natuurmonumenten.
Onze gewassen zijn geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Gezondheid

Op biologische bedrijven komen minder stofwisselingsziektes voor door het gebruik van gevarieerd ruwvoer. Onze kalveren hebben een betere been- en klauwgezondheid door meer weidegang en potstallen. Ook bieden potstallen en weides meer mogelijkheden tot rusten, liggen en natuurlijk gedrag, wat zeer gunstig is  voor de ontwikkeling van het kalf. De kalveren en runderen zijn hierdoor op een natuurlijke manier weerbaarder waardoor geneesmiddelen niet of nauwelijks nodig zijn.

Alle dieren worden van geboorte tot einde geregistreerd in een systeem. Met een scanner scant Bart de barcodes zodat duidelijk is dat de kalveren "verhuizen" van Boer Rob naar Eco Fields.
bart-jdp9150731-1058s-landscape-e1585320002323
stal
3