De voederbiet behoort tot dezelfde soort als de suikerbiet maar heeft een veel lager suikergehalte. Het is een authentiek gewas. Vroeger gaf elke boer zijn koeien voederbieten. In 1948 werd er zelfs 66.000 ha verbouwd in Nederland! De afgelopen jaren verdween de voederbiet steeds meer uit beeld. In 2014 werd er nog maar 279 hectare voederbieten verbouwd. De bietenteelt is grotendeels verdrongen door de maisteelt, die bij de oogst en het voeren minder arbeid vraagt.

Onze kalveren krijgen ook voederbieten in hun rantsoen. Die voederbieten poten we zelf. Biologisch uiteraard. Gewassen zaaien en poten heeft bij biologische akkerbouw één grote uitdaging: het onkruidvrij houden.
We gebruiken immers geen bestrijdingsmiddelen.

Onze oplossing: we zaaien niet, we poten.

240.000 plantjes die in de kas zijn voorgezaaid poten we begin mei met een speciale machine. Drie dagen doen we erover om de drie hectare achter onze boerderij te voorzien van plantjes. Arbeidsintensief, maar de moeite waard! De opbrengst per hectare is namelijk groot, voederbieten zijn heel smakelijk en ze verhogen ook nog eens de voeropname van droge stof bij de kalveren.

In oktober/november worden de voederbieten geoogst en gedurende de winterperiode (tot april ongeveer) gevoerd aan onze kalveren, versneden en gemengd met gras en mais.

Het land is al voorbewerkt. Klaar om de voederbieten te poten!

Daar komen ze aan…..

Het lijkt een gewone kar, maar het geheim zit ‘m in de achterkant. Hier staan de trays met plantjes op en daarachter zijn zes personen druk met het voorbereiden van het poten.

En als de trays leeg zijn, wordt de kar gevuld.
En door!

Ecofields voederbieten

En zo ziet het eruit als alle plantjes gepoot zijn.

Op onze Facebookpagina vind je ook filmpjes van het poten van de voederbieten.